Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Σεμινάριο Πολυφωνικού τραγουδιού στην Αιγιάλεια.


Σεμινάριο Πολυφωνικού τραγουδιού στην Αιγιάλεια.

Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Εβδομάδα Ηπείρου 2011» της Πανηπειρωτικής Αδελφότητας Αιγιάλειας θα εμφανιστεί το Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου – Βαγγέλη Κώτσου στη «Βραδιά μουσικής».

Θα γίνει σεμιναριακό μάθημα πολυφωνικού τραγουδιού από τον Βαγγέλη Κώτσου και θα ακολουθήσει παρουσίαση πολυφωνικών τραγουδιών από το Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο «Πολυτεχνείο» (οδός Επισκόπου Τιμοθέου και Παναγιωτοπούλων), ώρα 20.00 στο Αίγιο.

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Διάλεξη: Πολυφωνικά τραγούδια Δρώπολης και Πωγωνίου


ΟΙ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ

"Χορός και πολιτισμός"


Θέμα: Πολυφωνικά τραγούδια Δρώπολης και Πωγωνίου

Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου "Β. Κώτσου"

Εισηγητής: Βαγγέλης Κώτσο


 Χρόνος: Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011, ώρα  21:00

 Τόπος: Σπίτι του Χορού, στην Πλάκα

   οδός Σχολείου 8 (πάροδος Αδριανού 122)

Κύριος σκοπός των διαλέξεων της Πέμπτης είναι η παροχή ειδικευμένων γνώσεων σε δασκάλους χορού, χορογράφους, ιστορικούς, λαογράφους, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Οι θεωρητικές εισηγήσεις από ειδικούς μελετητές συνδυάζονται με πρακτικές γνώσεις από φορείς της τοπικής παράδοσης.

Δεν είναι απλές ομιλίες ή κοινά μαθήματα, αλλά συνδυασμός εισηγήσεων, οπτικοακουστικών μέσων, επιδείξεων, εκθέσεων κλπ.

Είναι μόνιμος θεσμός, εδώ και 23 χρόνια, χωρίς χρηματοδότηση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Συνδιοργάνωση: Θέατρο "Δόρα Στράτου" και Τμήμα Αθηνών του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού - CID UNESCO.

Συντονίστρια: η Μαριγούλα Κρητσιώτη, Πρόεδρος του Τμήματος Αθηνών του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού - CID UNESCO, τηλ. 210 222 0258.

Πληροφορίες στα γραφεία του Θεάτρου: 210 324 4395 πρωί και 210 921 2866 βράδυ

Ζητήστε να σας σταλούν έντυπα δωρεάν ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Θεάτρου.

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Όαση το Πολυφωνικό τραγούδι



Όαση το Πολυφωνικό τραγούδι
-Βαγγέλης Κώτσου

Είναι δύσκολο να βρούμε τις ρίζες της ηπειρώτικης πολυφωνίας, σημειώνει ο Βαγγέλης Κώτσου. Ο βραβευμένος ερμηνευτής παραδοσιακής μουσικής και πολυφωνικού τραγουδιού κατάγεται από τα Κτίσματα Πωγωνίου, «το χωριό πολυφωνικών τραγουδιών», όπως λέει.

«Όλοι οι μελετητές συγκλίνουν στην άποψη για έναν πολιτισμό με βαθιές ρίζες, που ξεκινά πριν εμφανιστεί η βυζαντινή μουσική και φτάνει σε προελληνικές ή αρχαϊκές εποχές με πολυτισμικές γέφυρες που ενώνουν τα Βαλκάνια με τη Νότια Ασία περνώντας από τον καύκασο, τη Βόρεια Περσία, το Αφγανιστάν και τη Νότια Ινδία. Στην παλαιότητα της καταγωγής της λαϊκής πολυφωνίας συνηγορούν τρία βασικά στοιχεία, η ομαδικότητα, ο φωνητικός χαρακτήρας της ερμηνείας της και οι ανημίτονες κλίμακες που αποτελούν τη μελωδική της βάση».

Το πολυφωνικό τραγούδι συνεχίζει ο ίδιος, το συναντάμε στην περιοχή της Ηπείρου και πιο συγκεκριμένα στους Νομούς Ιωαννίνων (Πωγώνι, Παρακάλαμο, χωριά βόρεια της Κόνιτσας) και Θεσπρωτίας(Τσαμαντά, Λιά, Βαβούρι, Πόβλα ή Αμπελώνα). Εκτός ελλαδικού χώρουαπαντάται από τη Νότια Αλβανία και την Κάτω ιταλία μέχρι την Αιθιοπία, τους νότιους πρόποδες των Ιμαλαΐων, την Ινδονησία και την Ινδία. Απόλυτη ταύτιση με την Ελληνική Ηπειρώτικη πολυφωνία συαντάμε στη Κίνα.

Η κύρια μελωδία τραγουδιέται από τον παρτή. Ο τσακιστής ή κλώστης μπαίνει στο τραγούδι μετά τον πρώτο στίχο κλώθοντας γύρω από τη βασική με διάφορες παραλλαγές. Οι ισοκράτες χρωματίζουν το τραγούδι και ολοκληρώνουν τον αρμονικό χαρακτήρα.

«Το πολυφωνικό τραγούδι είναι μια όαση σήμερα μέσα στη μίξη όλων των ακουσμάτων που διαχέονται στη μουσική σκηνή»



Travel Book, ΕΘΝΟΣ 26/11/2011

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

2η Διεθνή Πολυφωνική Συνάντηση.


2η Διεθνή Πολυφωνική Συνάντηση.

Το Σάββατο 27 Αυγούστου και ώρα 8:30 μμ στο θέατρο «Ρένα Βλαχοπούλου» στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας, το Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου- Βαγγέλη Κώτσου, συμμετείχε στη 2η Διεθνή Πολυφωνική Συνάντηση. 


Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

2η Διεθνής Πολυφωνική Συνάντηση Κέρκυρας


2η Διεθνής Πολυφωνική Συνάντηση

Το Σάββατο 27 Αυγούστου και ώρα 8:30 μμ στο θέατρο «Ρένα Βλαχοπούλου» στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας, θα  πραγματοποιηθεί η 2η Διεθνής Πολυφωνική Συνάντηση.

Συμμετέχουν:

Πολυφωνικό Σχήμα Δρόπολης Αλβανίας
Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου – Βαγγέλη Κώτσου
Πολυφωνικό Σχήμα Κέρκυρας
Πολυφωνικός Χορός Κοινοπιαστών «Γειτονιές»

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Οργάνωση:
ΕΚΑΟΚ- ΛΑΟΔΑΜΑΣ

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

23 Αυγούστου 2011


Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Θυσία των Σουλιωτών στη Μονή Σέλτσου το 1804.

Η Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτης σας προσκαλεί και στις εκδηλώσεις μνήμης για την θυσία των Σουλιωτών που θα γίνουν στις Πηγές Άρτας ιστορική έδρα του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη στην ιερά μονή Σέλτσου στις 23 Αυγούστου 2011 ώρα 10.00 στις εκδηλώσεις έχουν κληθεί να παραστούν εκπρόσωποι της πολιτείας, φορείς του τόπου μας και άλλοι επίσημοι. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη.

Η παρουσία όλων μας στις εκδηλώσεις μνήμης του " χαλασμού "των Σουλιωτών αποτελεί ελάχιστη απόδοση φόρου τιμής υπόχρεου Έθνους.

Προς τους υπερχιλιοδιακόσιους «ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ» της ιστορίας και της πολιτείας οι ήρωες Σουλιώτες υπερασπιστές και πεσόντες στο ιερό θυσιαστήριο της μόνης Σέλτσου για της πατρίδας την ελευθερία, προτίμησαν θάνατο ηρώων παρά ζωή σκλάβων. Δεν λιποτάχτησαν και δεν λιποψύχησαν παρέμειναν εκεί όντως βέβαιοι για τον θάνατο τους.

Οκτώ μόλις αράδες του ιστορικού Πουκεβίλ αρκούν να αποτυπώσουν αυτό που δεν χωρεί ιστορικού νους. Ότι στις 23 Απριλίου του 1804 υπέστησαν ολοκαύτωμα, 250 και πλέον γυναικόπαιδα Σουλιωτών γκρεμιστήκαν στο βάραθρο δίπλα από την μονή καταδιωκόμενα από τους Τουρκαλβανούς του Αλή Πασά. Σε μια μέρα ξεκληρίστηκαν τρεις γενιές της φάρας των Μποτσαραίων.

Από τους 1.300 σουλιώτες επέζησαν μόνο 10, κατ' άλλους 40, μεταξύ δε αυτών ο 13χρόνος Μάρκος Μπότσαρης.

«Η ΦΑΛΑΓΞ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΙΤΣΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ -ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΩ- ΒΑΔΙΖΕΙ ΠΡΟΣ ΣΕΛΤΣΟ. ΑΠΙΣΤΙΑΝ ΑΛΗ ΤΡΙΜΗΝΟΝ ΑΝΙΣΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑΝ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΟΥΣΙΑ. ΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΦΟΔΙΑ ΑΣΙΤΟΙ ΚΥΚΛΩΜΕΝΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΕΞΟΔΟΝ Η ΘΑΝΑΤΟΝ ΗΡΩΟΣ. ΞΙΦΗΡΕΙΣ 300 ΑΚΑΛΥΠΤΟΙ ΣΑΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΠΑΝ ΠΛΗΝ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ. Ο ΝΟΤΗΣ ΠΙΠΤΕΙ ΜΕ 5 ΠΛΗΓΑΣ. ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΦΟΝΕΥΟΝΤΑΙ. ΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΑΧΟΜΕΝΑΙ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΘΑΝΑΤΟΣ. ΥΠΕΡΔΙΑΚΟΣΙΟΙ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΠΗΔΟΥΝ ΚΑΙ ΠΝΙΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ. ΧΑΛΑΣΜΟΣ ΜΟΝΟ 10 ΚΑΙ Ο ΚΙΤΣΟΣ ΣΩΖΟΝΤΑΙ» ΠΟΥΚΕΒΙΛ 1824.

Τις εκδηλώσεις θα τιμήσει με την παρουσία του το «Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου- Βαγγέλη Κώτσου».

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

2ο SUMΜER MUSIC FESTIVAL Σκουληκαριά Άρτας.


2ο SUMΜER MUSIC FESTIVAL Σκουληκαριά Άρτας.

Από τις 12  μέχρι τις 14 Αυγούστου για δεύτερη φορά ένα φεστιβάλ ελεύθερης μουσικής σκέψης ανεξάρτητο, αυτόνομο, μη επιχορηγούμενο, με μόνο σκοπό να παράγουμε πολιτισμό, σε ένα χωριό τη Σκουληκαριά που βρίσκεται στα ορεινά της Άρτας με μεγάλη ιστορία, γενέτειρα του Καραϊσκάκη και του Μπακόλα, και με μαγευτική φύση.

Η Σκουληκαριά είναι ένα μαγικό μέρος σπάνιας φυσικής ομορφιάς με υπέροχο φαγητό και θαυμάσιους ανθρώπους, που άνοιξαν τα σπίτια τους και φιλοξένησαν πολλούς επισκέπτες και καλλιτέχνες του φεστιβάλ, ενώ ο χώρος που μπορεί κάποιος να στήσει τη σκηνή του είναι υπέροχος και γεμάτος καρυδιές και καστανιές που δίνουν υπέροχο ίσκιο. Επίσης υπάρχουν εξαιρετικές εγκαταστάσεις που θα διευκολύνουν τη διαμονή σας.

Φέτος θα υπάρχουν μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις, πέρα από τις μουσικές, όπως θέατρο, εικαστικά, φόρουμ και σεμινάρια για τη μουσική, παρουσιάσεις βιβλίων, εκδρομές στα βουνά, τοξοβολία και πολλά άλλα.

Πρόγραμμα φεστιβάλ

1η Ημέρα: 12 Αυγούστου ώρα 21.30
Οι περίφημοι ΛΑΛΙΤΑΔΕΣ σε μια καταπληκτική παρουσίαση της Ηπειρώτικης μουσικής και όχι μόνο.

2η Ημέρα: 13 Αυγούστου ώρα 21.30
Νίκου Παπακώστα - ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΟΞΟ
Ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι από τον Πόντο , στην Πόλη , την Σμύρνη, το Αιγαίο μέχρι και την Ήπειρο. Με την Νάντια Καραγιάννη, τον Μάνο Κουτσαγγελίδη, τον Νίκο Καραγιάννη και την Ορχήστρα Canto Mediterraneo.

3η Ημέρα: 14 Αυγούστου , ώρα 21.30
Το φεστιβάλ αποκτά διεθνή χαρακτήρα.
120 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια παρουσιάζουν μια απίστευτη παράσταση πολυφωνικού, πεντατονικού και χορωδιακού τραγουδιού μεταφέροντας την παράσταση του Θεάτρου Δώρα Στράτου στη Σκουληκαριά. Συμμετέχει το Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου-Βαγγέλη Κώτσου. Καλλιτεχνική Διεύθυνση Βαγγέλης Κώτσου.

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Γιορτές Πηγαδιών Αμμότοπος Άρτας.



Το Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου- Βαγγέλη Κώτσου, θα συμμετάσχει στις Γιορτές Πηγαδιών στον Αμμότοπο Άρτας στις 24 Ιουλίου 2011. 

Στη Σκουληκαριά Άρτας θα τιμηθεί ο Βαγγέλης Κώτσου.

Καραϊσκάκεια στη Σκουληκαριά Άρτας 

Πανηγυρικός και φέτος ο εορτασμός των «Καραϊσκάκειων» στη γενέτειρα του ήρωα του ‘21, την Σκουληκαριά Άρτας:

Kάθε χρόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου γιορτάζονται στη Σκουληκαριά της Άρτας, γεννέτειρας του Γιώργου Καραϊσκάκη, τα «Καραϊσκάκεια».

Έτσι και φέτος το Σάββατο 23 Ιουλίου ο Δήμος Γεωργίου ΚαραΪσκάκη οργανώνει μεγάλη εκδήλωση με δοξολογία, καταθέσεις στεφάνων στο άγαλμα του ήρωα, εκφώνηση πανηγυρικού και μουσική παραδοσιακή εκδήλωση για όλους τους κατοίκους του Δήμου.

Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 19.00 το απόγευμα.

Η μουσική εκδήλωση που θα είναι δωρεάν για όλους θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία της Σκουληκαριάς από την:

- Ανοικτή ομάδα Μεσογειακής μουσικής «CANTO MEDITERRANEO» Τμήμα «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΠΕΝΤΑΤΟΝΙΑΣ» με ερμηνευτές τους:

Νάντια Καραγιάννη - τραγούδι
Μάνος Κουτσαγγελίδης - τραγούδι- κανονάκι
Νίκος Καραγιάννης - τραγούδι- κιθάρα
Κώστας Παπαπέτρος - τραγούδι
Γιώργος Μπέλλος - κλαρίνο - καβάλ - φλογέρες
Γιώργος Φλούδας - βιολί
Ελένη Φίλιππα - σαντούρι
Κώστας Μπέλλος - λαούτο
Παύλος Λαζοκίτσος - ντέφι και κρουστά.



Θα συμμετάσχει επίσης και θα τιμηθεί από την μουσική ομάδα ο μεγάλος εργάτης του Ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού Βαγγέλης Κώτσου.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Νίκος Παπακώστας.

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

1o Αντάµωµα Πολυφωνικών Σχηµάτων & Φωνών

1o Αντάµωµα Πολυφωνικών Σχηµάτων & Φωνών 2011

Με επιτυχία πραγµατοποιήθηκε τη Δευτέρα 4-7-2011, στο καταπράσινο και δροσερό κηποθέατρο «∆όρα Στράτου», το 1ο Αντάµωµα Πολυφωνικών Σχηµάτων και Φωνών. Την καλλιτεχνική διεύθυνση είχε ο γνώστης και δάσκαλος Βαγγέλης Κώτσου, που µας παρουσίασε 14 σχήµατα, µέσα σ’ αυτά και 3 Βαλκανικά (Αλβανίας, Μολδαβίας, Βουλγαρίας), τα οποία µας µάγεψαν µε την απλότητα της φωνής και την δύναµη του στίχου!

Την παρουσίαση ανέλαβε ο Ηπειρώτης, γνωστός απο την τηλεοπτική εκποµπή «Μένουµε Ελλάδα», Γιώργος Αµυράς. Οι µουσικοί Κώστας ∆ήµου, Βαγγέλης Κουµζής, Κώστας Παπαπροκοπίου και Παύλος Νάκος συνόδευσαν κάποια σχήµατα και στο τέλος της βραδιάς έπαιξαν και χόρεψε το κοινό.



Ήταν µια βραδιά που ξύπνησε µνήµες στους Ηπειρώτες και µύησε όλους εµάς, που η καταγωγή µας είναι από τα υπόλοιπα µέρη της Ελλάδας, στην µοναδικότητα του πολυφωνικού µουσικού ρυθµού!

Κωνσταντίνα Ανανίδη

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

1ο Αντάμωμα Πολυφωνικών Σχημάτων και Φωνών


1ο Αντάμωμα Πολυφωνικών Σχημάτων και Φωνών

Την Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011 ώρα 21:00 θα πραγματοποιηθεί το 1ο Αντάμωμα Πολυφωνικών Σχημάτων και Φωνών στο Κηποθέατρο «Δόρα Στράτου», Λόφος Φιλοπάππου.

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Θανάση Γεωργίου, τραγουδιστή πολυφωνικών. Η διοργάνωση είναι του Θεάτρου «Δόρα Στράτου», με επιμέλεια Βαγγέλη Κώτσου.

Θα εκτελεστούν τραγούδια σε πεντάτονες ανημίτονες κλίμακες (η πιο αρχέγονη γραμμή αρμονίας) από 13 σχήματα της Βαλκανικής Χερσονήσου.

Το Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου στις Σέρρες.

Πανηπειρωτικός Σύλλογος Σερρών : Επετειακές εκδηλώσεις

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν, την Παρασκευή 3 Ιουνίου και το Σάββατο  4 Ιουνίου 2011, οι επετειακές εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Σερρών, για τα 10 χρόνια από την ίδρυσή του, με τον γενικό τίτλο «Φίλοι μ’ καλώς ορίσατε, φίλοι μ’ κι αγαπημένοι».

Την Παρασκευή 3 Ιουνίου και ώρα 21:30 στην αίθουσα του Ομίλου Ορφέας, πραγματοποιήθηκε η εσπερίδα: «Ηπειρώτικο Πολυφωνικό  Τραγούδι».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου του Πανηπειρωτικού Συλλόγου κου Σίσκα Κωνσταντίνου  και στη συνέχεια ο Βαγγέλης Κώτσου, καθηγητής στη σχολή μουσικολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο τμήμα Εθνικομουσικολογίας με ειδίκευση στο Πολυφωνικό τραγούδι Ηπείρου και συνεργαζόμενος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών της Τυφλίδας Γεωργίας στο τμήμα του πολυφωνικού τραγουδιού, έκανε μια σύντομη αναφορά στο πολυφωνικό τραγούδι, στην πιο αρχαϊκή μορφή αρμονίας.

Στη συνέχεια το «Πολυφωνικό σχήμα Ηπείρου» αποτελούμενο από τον Βαγγέλη Κώτσου, την Ανθούλα Κώτσου, τον Αλέξανδρο Τσιμέκα, την Ρούλα Ριφουνά και την Αθηνά Σιδέρη, τραγούδησε πολυφωνικά τραγούδια της Ηπείρου.  Ανάμεσα  στις ερμηνείες ο Αλέξανδρος Τσιμέκας και ο Βαγγέλης Κώτσου έδιναν πληροφορίες για το πολυφωνικό τραγούδι, το είδος αυτό της μουσικής μας παράδοσής που δεν είναι  γνωστό στο ευρύ κοινό, ώστε όλοι να καταλάβουν το ρόλο του κάθε τραγουδιστή σε ένα πολυφωνικό σύνολο.

Μια συναυλία έξω από τα καθιερωμένα πρότυπα, πέντε εκπληκτικές φωνές χωρίς συνοδεία μουσικών οργάνων, έκαναν τους θεατές να παρασυρθούν από τη μελωδία και να ταξιδέψουν ο καθένας στις δικές του θύμησες…

Στο τέλος οι θεατές, αρκετοί από αυτούς ιδιαίτερα συγκινημένοι, αγκάλιαζαν τους τραγουδιστές και έδωσαν πολλά συγχαρητήρια στο Δ.Σ του Πανηπειρωτικού Συλλόγου  για την ιδέα της διοργάνωσης της συγκεκριμένης συναυλίας.

Το Σάββατο  στις 4 Ιουνίου  και ώρα 19:30 στο Αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ι Σερρών, δεύτερη μέρα των επετειακών εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Φίλοι μ’ καλώς ορίσατε, φίλοι μ’ κι αγαπημένοι…».  Μια καλοδουλεμένη, κατά γενική ομολογία,  παράσταση όπου λόγος, εικόνες, μουσική, τραγούδι και χορός κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα καλωσόρισμα εκ μέρους του Πανηπειρωτικού από την αφηγήτρια της εκδήλωσης κα Παυλίδου Δάφνη και το τραγούδι «Φίλοι μ’ καλώς ορίσατε, φίλοι μ’ κι αγαπημένοι…» από το Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου  του Βαγγέλη Κώτσου. Στη συνέχεια μια χορευτική ομάδα του Πανηπειρωτικού συλλόγου χόρεψε χορούς από την επαρχία Πωγωνίου.

Μια ομάδα  γυναικών του Συλλόγου Βλάχων «Γεωργάκης Ολύμπιος» τραγούδησε και χόρεψε χορούς των Βλαχοφώνων των Σερρών.

Τη σκυτάλη πήρε το Λύκειο των Ελληνίδων  Σερρών που χόρεψε χορούς από τη Δυτική Θράκη.

Στα Γιάννενα και στα αστικά τραγούδια της Ηπείρου ταξίδεψαν τους θεατές οι παιδικές χορευτικές ομάδες του Πανηπειρωτικού συλλόγου.
Ο Λαογραφικός Όμιλος Βλάχων και Φίλων «Λαϊλιάς» Ν. Σερρών χόρεψε ηπειρώτικους χορούς με τραγούδια του γάμου  και τέλος μια άλλη ομάδα του Πανηπειρωτικού συλλόγου  χόρεψε χορούς από τα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας.

Η όλη παρουσίαση, η αρτιότητα της παράστασης, η μετάβαση από τον ένα σύλλογο στον άλλο με αποσπάσματα από λογοτεχνικά κείμενα και ποιήματα, οι εικόνες που άλλαζαν στο φόντο της σκηνής, οι ερμηνείες των τραγουδιστών και μουσικών καθώς και η απόδοση των χορευτών πρόσφεραν στους θεατές ένα θέαμα υψηλού επιπέδου και αυτό φάνηκε  από το χειροκρότημα και τα εγκωμιαστικά σχόλια προς όλους τους συντελεστές της παράστασης.

Η εκδήλωση τελείωσε με  ευχαριστίες προς όλους όσοι συμμετείχαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης και χαιρετισμό του προέδρου του Πανηπειρωτικού συλλόγου κου Σίσκα Κων/νου και απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων στους τιμητικά συμμετέχοντες συλλόγους.





Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Μάγεψε την Καρδίτσα το Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου-Β Κώτσου.


Μάγεψε την Καρδίτσα το Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου-Β Κώτσου.

Μάγεψε το κοινό της Καρδίτσας το Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου-Β. Κώτσου στη Θεσσαλική πόλη, στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Καραϊσκάκεια 2011».

Στην κατάμεστη πλατεία «Ελευθερίας» το Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου- Β. Κώτσου χάρισε μοναδικές στιγμές με πολυφωνικά τραγούδια της Ηπείρου. Το πρόγραμμα περιελάμβανε, τραγούδια αγάπης, τραγούδια του γάμου, της ξενιτιάς, ιστορικά και παραλογές.

Στο Σχήμα συμμετείχαν οι:

Βαγγέλης Κώτσου, Ανθούλα Κώτσου, Ρούλα Ριφουνά, Αλέξανδρος Τσιμέκας, Αθηνά Σιδέρη και Σταυρούλα Αηδόνη.

Στο τέλος της εκδήλωσης το Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου βραβεύτηκε από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας κ. Κων/νο Νούσιο.

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Σεμινάριο Πολυφωνίας στην Καρδίτσα


Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το σεμινάριο πολυφωνίας που διοργανώθηκε στη Θεατρική Σκηνή Καρδίτσας, στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Καραϊσκάκεια 2011», από το Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου και τον Βαγγέλη Κώτσου.

Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο γνώρισαν το πολυφωνικό τραγούδι και την ιστορία του, ενώ στο τέλος έμαθαν και ένα πολυφωνικό τραγούδι.  

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

1ο Αντάμωμα Πολυφωνικών Σχημάτων και Φωνών


Δελτίο Τύπου

Την Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011 ώρα 21:00 θα πραγματοποιηθεί το 1ο Αντάμωμα Πολυφωνικών Σχημάτων και Φωνών στο Κηποθέατρο «Δόρα Στράτου», Λόφος Φιλοπάππου.

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Θανάση Γεωργίου, τραγουδιστή πολυφωνικών. Η διοργάνωση είναι του Θεάτρου «Δόρα Στράτου», με επιμέλεια Βαγγέλη Κώτσου.

Θα εκτελεστούν τραγούδια σε πεντάτονες ανημίτονες κλίμακες (η πιο αρχέγονη γραμμή αρμονίας) από 13 σχήματα της Βαλκανικής Χερσονήσου.

Πληροφορίες: τηλ. 210 324 4395 και 210 921 4650.

Γραφεία: Σχολείου 8, Πλάκα, 10558 Αθήνα, 210 324 4395, φαξ 210 324 6921

mail@grdance.org                                                              www.grdance.org


Με εκτίμηση

Δρ. Αλκης Ράφτης

Συμμετέχουν:

1.   Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου (Β. Κώτσου), κ. Β. Κώτσου, Ιδρυτής και Υπεύθυνος

2.   Πολυφωνικό Σχήμα Πεντάτονο, κ. Β. Κώτσου, Ιδρυτής και Υπεύθυνος

3.   Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού (Ε.ΤΕ.ΠΟ.), κ. Χρήστος Θεολόγος, Πρόεδρος

4.   Κέντρο Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής (Κ.Ε.Π.Ε.Μ.) Μουσικό,
Λαογραφικό και Φιλολογικό Αρχείο Σίμωνος και Αγγελικής Καρρά, κ. Μιχαήλ
Μαντζούρης, Πρόεδρος

5.   Πολυφωνικό Δρυμάδων Χειμάρας, κα. Φωτεινή Νέτσου, Υπεύθυνη

6.   Πολυφωνικό, «Μορφές Εκφρασης», κ. Θωμάς Κινδύνης, Πρόεδρος

7.   Χορωδία Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Σ.Ε.), κ. Γιώργος Οικονόμου,
Πρόεδρος

8.   Πολυφωνικό Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, κ. Μανώλης Μαγκλάρας, Πρόεδρος

9.   Πολυφωνικό Συλλόγου Αθλητικού Χορού Καλαμάτας «Ξενία», κ. Γιώργος Σεμπαζιώτης,
Πρόεδρος

10. Πολυφωνικό Χαλκιδόνιου Ωδείου, κ. Θανάσης Ζήλης, Ιδρυτής και Διευθυντής

11. Bulgarian Votses Rodina, Bulgaria, κ. Aleksandar Kostadinov, Maestro

12. Πολυφωνικό “Romanasul” της Ρουμανικής Κοινότητας «Ο Αγιος Στέφανος ο Μέγας»,
κα. Nina Ghita, Πρόεδρος

13. Πολυφωνικό Αλβανίας, «Bllazerim» (τ’ αδέλφια), Λευτέρης Γκιόκας, Υπεύθυνος