Κυριακή, 3 Ιουλίου 2011

Το Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου στις Σέρρες.

Πανηπειρωτικός Σύλλογος Σερρών : Επετειακές εκδηλώσεις

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν, την Παρασκευή 3 Ιουνίου και το Σάββατο  4 Ιουνίου 2011, οι επετειακές εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Σερρών, για τα 10 χρόνια από την ίδρυσή του, με τον γενικό τίτλο «Φίλοι μ’ καλώς ορίσατε, φίλοι μ’ κι αγαπημένοι».

Την Παρασκευή 3 Ιουνίου και ώρα 21:30 στην αίθουσα του Ομίλου Ορφέας, πραγματοποιήθηκε η εσπερίδα: «Ηπειρώτικο Πολυφωνικό  Τραγούδι».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου του Πανηπειρωτικού Συλλόγου κου Σίσκα Κωνσταντίνου  και στη συνέχεια ο Βαγγέλης Κώτσου, καθηγητής στη σχολή μουσικολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο τμήμα Εθνικομουσικολογίας με ειδίκευση στο Πολυφωνικό τραγούδι Ηπείρου και συνεργαζόμενος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών της Τυφλίδας Γεωργίας στο τμήμα του πολυφωνικού τραγουδιού, έκανε μια σύντομη αναφορά στο πολυφωνικό τραγούδι, στην πιο αρχαϊκή μορφή αρμονίας.

Στη συνέχεια το «Πολυφωνικό σχήμα Ηπείρου» αποτελούμενο από τον Βαγγέλη Κώτσου, την Ανθούλα Κώτσου, τον Αλέξανδρο Τσιμέκα, την Ρούλα Ριφουνά και την Αθηνά Σιδέρη, τραγούδησε πολυφωνικά τραγούδια της Ηπείρου.  Ανάμεσα  στις ερμηνείες ο Αλέξανδρος Τσιμέκας και ο Βαγγέλης Κώτσου έδιναν πληροφορίες για το πολυφωνικό τραγούδι, το είδος αυτό της μουσικής μας παράδοσής που δεν είναι  γνωστό στο ευρύ κοινό, ώστε όλοι να καταλάβουν το ρόλο του κάθε τραγουδιστή σε ένα πολυφωνικό σύνολο.

Μια συναυλία έξω από τα καθιερωμένα πρότυπα, πέντε εκπληκτικές φωνές χωρίς συνοδεία μουσικών οργάνων, έκαναν τους θεατές να παρασυρθούν από τη μελωδία και να ταξιδέψουν ο καθένας στις δικές του θύμησες…

Στο τέλος οι θεατές, αρκετοί από αυτούς ιδιαίτερα συγκινημένοι, αγκάλιαζαν τους τραγουδιστές και έδωσαν πολλά συγχαρητήρια στο Δ.Σ του Πανηπειρωτικού Συλλόγου  για την ιδέα της διοργάνωσης της συγκεκριμένης συναυλίας.

Το Σάββατο  στις 4 Ιουνίου  και ώρα 19:30 στο Αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ι Σερρών, δεύτερη μέρα των επετειακών εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Φίλοι μ’ καλώς ορίσατε, φίλοι μ’ κι αγαπημένοι…».  Μια καλοδουλεμένη, κατά γενική ομολογία,  παράσταση όπου λόγος, εικόνες, μουσική, τραγούδι και χορός κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα καλωσόρισμα εκ μέρους του Πανηπειρωτικού από την αφηγήτρια της εκδήλωσης κα Παυλίδου Δάφνη και το τραγούδι «Φίλοι μ’ καλώς ορίσατε, φίλοι μ’ κι αγαπημένοι…» από το Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου  του Βαγγέλη Κώτσου. Στη συνέχεια μια χορευτική ομάδα του Πανηπειρωτικού συλλόγου χόρεψε χορούς από την επαρχία Πωγωνίου.

Μια ομάδα  γυναικών του Συλλόγου Βλάχων «Γεωργάκης Ολύμπιος» τραγούδησε και χόρεψε χορούς των Βλαχοφώνων των Σερρών.

Τη σκυτάλη πήρε το Λύκειο των Ελληνίδων  Σερρών που χόρεψε χορούς από τη Δυτική Θράκη.

Στα Γιάννενα και στα αστικά τραγούδια της Ηπείρου ταξίδεψαν τους θεατές οι παιδικές χορευτικές ομάδες του Πανηπειρωτικού συλλόγου.
Ο Λαογραφικός Όμιλος Βλάχων και Φίλων «Λαϊλιάς» Ν. Σερρών χόρεψε ηπειρώτικους χορούς με τραγούδια του γάμου  και τέλος μια άλλη ομάδα του Πανηπειρωτικού συλλόγου  χόρεψε χορούς από τα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας.

Η όλη παρουσίαση, η αρτιότητα της παράστασης, η μετάβαση από τον ένα σύλλογο στον άλλο με αποσπάσματα από λογοτεχνικά κείμενα και ποιήματα, οι εικόνες που άλλαζαν στο φόντο της σκηνής, οι ερμηνείες των τραγουδιστών και μουσικών καθώς και η απόδοση των χορευτών πρόσφεραν στους θεατές ένα θέαμα υψηλού επιπέδου και αυτό φάνηκε  από το χειροκρότημα και τα εγκωμιαστικά σχόλια προς όλους τους συντελεστές της παράστασης.

Η εκδήλωση τελείωσε με  ευχαριστίες προς όλους όσοι συμμετείχαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης και χαιρετισμό του προέδρου του Πανηπειρωτικού συλλόγου κου Σίσκα Κων/νου και απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων στους τιμητικά συμμετέχοντες συλλόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου