Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2012

Ο Βαγγέλης Κώτσου στην «Αρέθουσα»


Ο Βαγγέλης Κώτσου 
στο σεμινάριο Παραδοσιακής Μουσικής της «Αρέθουσας».

Από 27 έως 31 Αυγούστου ο Βαγγέλης Κώτσου θα συμμετάσχει στα σεμινάρια που διοργανώνει το Εργαστήριο Παραδοσιακής Μουσικής «Αρέθουσα» στις Ροβιές Εύβοιας με αναφορά στο Πολυφωνικό Τραγούδι της Ηπείρου.

Τα σεμινάρια παραδοσιακής μουσικής έχουν εξελιχθεί σε έναν από τους ενδιαφέροντες εναλλακτικούς τρόπους διακοπών, μετά του ωφελίμου. Ευτυχώς, η λίστα διευρύνεται διαρκώς παρά τις αντιξοότητες, που εγείρει η οικονομική συγκυρία εντός των τειχών.

Μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν εσχάτως καινούργιες πρωτοβουλίες που συνδυάζουν την υψηλή ποιότητα μουσικής διδασκαλίας και τη φιλοξενία σε μέρη που ξεχωρίζουν για το φυσικό τους κάλλος, όπως οι πανέμορφες Ροβιές της βόρειας Εύβοιας. Συγκεκριμένα, την Κυριακή (8 Ιουλίου) ξεκινούν εκεί οι πρώτες εργασίες του Εργαστηρίου Μελέτης Ελληνικής Μουσικής «Αρέθουσα», που αφορούν την παραδοσιακή μουσική και τον  χορό.

Το Εργαστήρι Μελέτης Ελληνικής Μουσικής «Αρέθουσα» ιδρύθηκε το 2012 και βασικός γεωγραφικός χώρος εργασιών του είναι η ευρύτερη περιοχή της Βορείου Ευβοίας, με μόνιμη βάση το χωριό Ροβιές.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι η προβολή και μελέτη της παραδοσιακής μουσικής όλων των περιοχών της Ελλάδας, μουσικές προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, μελέτες μεμονωμένων ατόμων που δημιουργούν μουσική με έμπνευση την ελληνική μουσική και την ελληνική γλώσσα, καθώς και το έργο ελλήνων μουσικών που ζουν και δημιουργούν στο εξωτερικό.

Έμπνευση υπήρξε η από την αρχαιότητα έως σήμερα μετακίνηση διαφορετικών πληθυσμών από και προς την Εύβοια, με αποτέλεσμα μια γοητευτική αλλά και δύσκολη, ως προς την επιβίωση στο βάθος του χρόνου πολιτιστικών και πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων, συνύπαρξη.

Την αυλαία του σεμιναρίου άνοιξαν την Κυριακή 8 Ιουλίου  οι δεξιοτέχνες της παραδοσιακής μας μουσικής, Ουρανία Λαμπροπούλου και Κυριάκος Πετράς με ένα πενθήμερο γεμάτο από ακούσματα και μελωδίες των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, της Μικράς Ασίας, της Θράκης και της περιοχής της Κωνσταντινούπολης.

Τον πρώτο κύκλο σεμιναρίων του Εργαστηρίου Μελέτης Ελληνικής Μουσικής «Αρέθουσα» ολοκληρώνουν προς το τέλος του καλοκαιριού (27-31 Αυγούστου) οι Βαγγέλης Κώτσου (πολυφωνικό τραγούδι) και Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος με έντονες αναφορές στην λαϊκή μουσική της Ηπείρου, ενώ ο σπουδαίος δάσκαλος Χρήστος Ζώτος θα παραδώσει σεμινάριο Λαούτου και μουσικών συνόλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου