Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Όαση το Πολυφωνικό τραγούδι



Όαση το Πολυφωνικό τραγούδι
-Βαγγέλης Κώτσου

Είναι δύσκολο να βρούμε τις ρίζες της ηπειρώτικης πολυφωνίας, σημειώνει ο Βαγγέλης Κώτσου. Ο βραβευμένος ερμηνευτής παραδοσιακής μουσικής και πολυφωνικού τραγουδιού κατάγεται από τα Κτίσματα Πωγωνίου, «το χωριό πολυφωνικών τραγουδιών», όπως λέει.

«Όλοι οι μελετητές συγκλίνουν στην άποψη για έναν πολιτισμό με βαθιές ρίζες, που ξεκινά πριν εμφανιστεί η βυζαντινή μουσική και φτάνει σε προελληνικές ή αρχαϊκές εποχές με πολυτισμικές γέφυρες που ενώνουν τα Βαλκάνια με τη Νότια Ασία περνώντας από τον καύκασο, τη Βόρεια Περσία, το Αφγανιστάν και τη Νότια Ινδία. Στην παλαιότητα της καταγωγής της λαϊκής πολυφωνίας συνηγορούν τρία βασικά στοιχεία, η ομαδικότητα, ο φωνητικός χαρακτήρας της ερμηνείας της και οι ανημίτονες κλίμακες που αποτελούν τη μελωδική της βάση».

Το πολυφωνικό τραγούδι συνεχίζει ο ίδιος, το συναντάμε στην περιοχή της Ηπείρου και πιο συγκεκριμένα στους Νομούς Ιωαννίνων (Πωγώνι, Παρακάλαμο, χωριά βόρεια της Κόνιτσας) και Θεσπρωτίας(Τσαμαντά, Λιά, Βαβούρι, Πόβλα ή Αμπελώνα). Εκτός ελλαδικού χώρουαπαντάται από τη Νότια Αλβανία και την Κάτω ιταλία μέχρι την Αιθιοπία, τους νότιους πρόποδες των Ιμαλαΐων, την Ινδονησία και την Ινδία. Απόλυτη ταύτιση με την Ελληνική Ηπειρώτικη πολυφωνία συαντάμε στη Κίνα.

Η κύρια μελωδία τραγουδιέται από τον παρτή. Ο τσακιστής ή κλώστης μπαίνει στο τραγούδι μετά τον πρώτο στίχο κλώθοντας γύρω από τη βασική με διάφορες παραλλαγές. Οι ισοκράτες χρωματίζουν το τραγούδι και ολοκληρώνουν τον αρμονικό χαρακτήρα.

«Το πολυφωνικό τραγούδι είναι μια όαση σήμερα μέσα στη μίξη όλων των ακουσμάτων που διαχέονται στη μουσική σκηνή»



Travel Book, ΕΘΝΟΣ 26/11/2011