Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Γιορτές Πηγαδιών Αμμότοπος Άρτας.



Το Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου- Βαγγέλη Κώτσου, θα συμμετάσχει στις Γιορτές Πηγαδιών στον Αμμότοπο Άρτας στις 24 Ιουλίου 2011. 

Στη Σκουληκαριά Άρτας θα τιμηθεί ο Βαγγέλης Κώτσου.

Καραϊσκάκεια στη Σκουληκαριά Άρτας 

Πανηγυρικός και φέτος ο εορτασμός των «Καραϊσκάκειων» στη γενέτειρα του ήρωα του ‘21, την Σκουληκαριά Άρτας:

Kάθε χρόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου γιορτάζονται στη Σκουληκαριά της Άρτας, γεννέτειρας του Γιώργου Καραϊσκάκη, τα «Καραϊσκάκεια».

Έτσι και φέτος το Σάββατο 23 Ιουλίου ο Δήμος Γεωργίου ΚαραΪσκάκη οργανώνει μεγάλη εκδήλωση με δοξολογία, καταθέσεις στεφάνων στο άγαλμα του ήρωα, εκφώνηση πανηγυρικού και μουσική παραδοσιακή εκδήλωση για όλους τους κατοίκους του Δήμου.

Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 19.00 το απόγευμα.

Η μουσική εκδήλωση που θα είναι δωρεάν για όλους θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία της Σκουληκαριάς από την:

- Ανοικτή ομάδα Μεσογειακής μουσικής «CANTO MEDITERRANEO» Τμήμα «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΠΕΝΤΑΤΟΝΙΑΣ» με ερμηνευτές τους:

Νάντια Καραγιάννη - τραγούδι
Μάνος Κουτσαγγελίδης - τραγούδι- κανονάκι
Νίκος Καραγιάννης - τραγούδι- κιθάρα
Κώστας Παπαπέτρος - τραγούδι
Γιώργος Μπέλλος - κλαρίνο - καβάλ - φλογέρες
Γιώργος Φλούδας - βιολί
Ελένη Φίλιππα - σαντούρι
Κώστας Μπέλλος - λαούτο
Παύλος Λαζοκίτσος - ντέφι και κρουστά.



Θα συμμετάσχει επίσης και θα τιμηθεί από την μουσική ομάδα ο μεγάλος εργάτης του Ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού Βαγγέλης Κώτσου.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Νίκος Παπακώστας.

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

1o Αντάµωµα Πολυφωνικών Σχηµάτων & Φωνών

1o Αντάµωµα Πολυφωνικών Σχηµάτων & Φωνών 2011

Με επιτυχία πραγµατοποιήθηκε τη Δευτέρα 4-7-2011, στο καταπράσινο και δροσερό κηποθέατρο «∆όρα Στράτου», το 1ο Αντάµωµα Πολυφωνικών Σχηµάτων και Φωνών. Την καλλιτεχνική διεύθυνση είχε ο γνώστης και δάσκαλος Βαγγέλης Κώτσου, που µας παρουσίασε 14 σχήµατα, µέσα σ’ αυτά και 3 Βαλκανικά (Αλβανίας, Μολδαβίας, Βουλγαρίας), τα οποία µας µάγεψαν µε την απλότητα της φωνής και την δύναµη του στίχου!

Την παρουσίαση ανέλαβε ο Ηπειρώτης, γνωστός απο την τηλεοπτική εκποµπή «Μένουµε Ελλάδα», Γιώργος Αµυράς. Οι µουσικοί Κώστας ∆ήµου, Βαγγέλης Κουµζής, Κώστας Παπαπροκοπίου και Παύλος Νάκος συνόδευσαν κάποια σχήµατα και στο τέλος της βραδιάς έπαιξαν και χόρεψε το κοινό.



Ήταν µια βραδιά που ξύπνησε µνήµες στους Ηπειρώτες και µύησε όλους εµάς, που η καταγωγή µας είναι από τα υπόλοιπα µέρη της Ελλάδας, στην µοναδικότητα του πολυφωνικού µουσικού ρυθµού!

Κωνσταντίνα Ανανίδη

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

1ο Αντάμωμα Πολυφωνικών Σχημάτων και Φωνών


1ο Αντάμωμα Πολυφωνικών Σχημάτων και Φωνών

Την Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011 ώρα 21:00 θα πραγματοποιηθεί το 1ο Αντάμωμα Πολυφωνικών Σχημάτων και Φωνών στο Κηποθέατρο «Δόρα Στράτου», Λόφος Φιλοπάππου.

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Θανάση Γεωργίου, τραγουδιστή πολυφωνικών. Η διοργάνωση είναι του Θεάτρου «Δόρα Στράτου», με επιμέλεια Βαγγέλη Κώτσου.

Θα εκτελεστούν τραγούδια σε πεντάτονες ανημίτονες κλίμακες (η πιο αρχέγονη γραμμή αρμονίας) από 13 σχήματα της Βαλκανικής Χερσονήσου.

Το Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου στις Σέρρες.

Πανηπειρωτικός Σύλλογος Σερρών : Επετειακές εκδηλώσεις

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν, την Παρασκευή 3 Ιουνίου και το Σάββατο  4 Ιουνίου 2011, οι επετειακές εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Σερρών, για τα 10 χρόνια από την ίδρυσή του, με τον γενικό τίτλο «Φίλοι μ’ καλώς ορίσατε, φίλοι μ’ κι αγαπημένοι».

Την Παρασκευή 3 Ιουνίου και ώρα 21:30 στην αίθουσα του Ομίλου Ορφέας, πραγματοποιήθηκε η εσπερίδα: «Ηπειρώτικο Πολυφωνικό  Τραγούδι».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου του Πανηπειρωτικού Συλλόγου κου Σίσκα Κωνσταντίνου  και στη συνέχεια ο Βαγγέλης Κώτσου, καθηγητής στη σχολή μουσικολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο τμήμα Εθνικομουσικολογίας με ειδίκευση στο Πολυφωνικό τραγούδι Ηπείρου και συνεργαζόμενος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών της Τυφλίδας Γεωργίας στο τμήμα του πολυφωνικού τραγουδιού, έκανε μια σύντομη αναφορά στο πολυφωνικό τραγούδι, στην πιο αρχαϊκή μορφή αρμονίας.

Στη συνέχεια το «Πολυφωνικό σχήμα Ηπείρου» αποτελούμενο από τον Βαγγέλη Κώτσου, την Ανθούλα Κώτσου, τον Αλέξανδρο Τσιμέκα, την Ρούλα Ριφουνά και την Αθηνά Σιδέρη, τραγούδησε πολυφωνικά τραγούδια της Ηπείρου.  Ανάμεσα  στις ερμηνείες ο Αλέξανδρος Τσιμέκας και ο Βαγγέλης Κώτσου έδιναν πληροφορίες για το πολυφωνικό τραγούδι, το είδος αυτό της μουσικής μας παράδοσής που δεν είναι  γνωστό στο ευρύ κοινό, ώστε όλοι να καταλάβουν το ρόλο του κάθε τραγουδιστή σε ένα πολυφωνικό σύνολο.

Μια συναυλία έξω από τα καθιερωμένα πρότυπα, πέντε εκπληκτικές φωνές χωρίς συνοδεία μουσικών οργάνων, έκαναν τους θεατές να παρασυρθούν από τη μελωδία και να ταξιδέψουν ο καθένας στις δικές του θύμησες…

Στο τέλος οι θεατές, αρκετοί από αυτούς ιδιαίτερα συγκινημένοι, αγκάλιαζαν τους τραγουδιστές και έδωσαν πολλά συγχαρητήρια στο Δ.Σ του Πανηπειρωτικού Συλλόγου  για την ιδέα της διοργάνωσης της συγκεκριμένης συναυλίας.

Το Σάββατο  στις 4 Ιουνίου  και ώρα 19:30 στο Αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ι Σερρών, δεύτερη μέρα των επετειακών εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Φίλοι μ’ καλώς ορίσατε, φίλοι μ’ κι αγαπημένοι…».  Μια καλοδουλεμένη, κατά γενική ομολογία,  παράσταση όπου λόγος, εικόνες, μουσική, τραγούδι και χορός κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα καλωσόρισμα εκ μέρους του Πανηπειρωτικού από την αφηγήτρια της εκδήλωσης κα Παυλίδου Δάφνη και το τραγούδι «Φίλοι μ’ καλώς ορίσατε, φίλοι μ’ κι αγαπημένοι…» από το Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου  του Βαγγέλη Κώτσου. Στη συνέχεια μια χορευτική ομάδα του Πανηπειρωτικού συλλόγου χόρεψε χορούς από την επαρχία Πωγωνίου.

Μια ομάδα  γυναικών του Συλλόγου Βλάχων «Γεωργάκης Ολύμπιος» τραγούδησε και χόρεψε χορούς των Βλαχοφώνων των Σερρών.

Τη σκυτάλη πήρε το Λύκειο των Ελληνίδων  Σερρών που χόρεψε χορούς από τη Δυτική Θράκη.

Στα Γιάννενα και στα αστικά τραγούδια της Ηπείρου ταξίδεψαν τους θεατές οι παιδικές χορευτικές ομάδες του Πανηπειρωτικού συλλόγου.
Ο Λαογραφικός Όμιλος Βλάχων και Φίλων «Λαϊλιάς» Ν. Σερρών χόρεψε ηπειρώτικους χορούς με τραγούδια του γάμου  και τέλος μια άλλη ομάδα του Πανηπειρωτικού συλλόγου  χόρεψε χορούς από τα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας.

Η όλη παρουσίαση, η αρτιότητα της παράστασης, η μετάβαση από τον ένα σύλλογο στον άλλο με αποσπάσματα από λογοτεχνικά κείμενα και ποιήματα, οι εικόνες που άλλαζαν στο φόντο της σκηνής, οι ερμηνείες των τραγουδιστών και μουσικών καθώς και η απόδοση των χορευτών πρόσφεραν στους θεατές ένα θέαμα υψηλού επιπέδου και αυτό φάνηκε  από το χειροκρότημα και τα εγκωμιαστικά σχόλια προς όλους τους συντελεστές της παράστασης.

Η εκδήλωση τελείωσε με  ευχαριστίες προς όλους όσοι συμμετείχαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης και χαιρετισμό του προέδρου του Πανηπειρωτικού συλλόγου κου Σίσκα Κων/νου και απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων στους τιμητικά συμμετέχοντες συλλόγους.





Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Μάγεψε την Καρδίτσα το Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου-Β Κώτσου.


Μάγεψε την Καρδίτσα το Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου-Β Κώτσου.

Μάγεψε το κοινό της Καρδίτσας το Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου-Β. Κώτσου στη Θεσσαλική πόλη, στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Καραϊσκάκεια 2011».

Στην κατάμεστη πλατεία «Ελευθερίας» το Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου- Β. Κώτσου χάρισε μοναδικές στιγμές με πολυφωνικά τραγούδια της Ηπείρου. Το πρόγραμμα περιελάμβανε, τραγούδια αγάπης, τραγούδια του γάμου, της ξενιτιάς, ιστορικά και παραλογές.

Στο Σχήμα συμμετείχαν οι:

Βαγγέλης Κώτσου, Ανθούλα Κώτσου, Ρούλα Ριφουνά, Αλέξανδρος Τσιμέκας, Αθηνά Σιδέρη και Σταυρούλα Αηδόνη.

Στο τέλος της εκδήλωσης το Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου βραβεύτηκε από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας κ. Κων/νο Νούσιο.